Aquest programa desenvolupa les relacions de FATEC amb els nombrosos Casals de Catalunya i comunitats catalanes arreu del món, i dintre d'ells de manera particular amb les persones d'edat, amb la voluntat de constituir un lloc d'intercanvi trans-generacional d'informacions i d'experiències entre els membres de la gran diàspora catalana present en nombrosos països de tots els continents.

Podeu enviar les informacions i les imatges fotogràfiques de les vostres iniciatives i activitats, que seran difoses als diferents membres i simpatitzants de FATEC, a les adreces:

  • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

N.B. Segons un estudi del IDESC (Institut d'Estadistica de Catalunya), el nombre de catalans que resideixen fora , arreu del mon, (al 1° de gener de 2015), es de 242.000. Europa es el principal territori d'emigracio , amb 81.551 catalans. El principal pais es França, on resulten 31.093 catalans.Els paisos que han registrat un increment d'emigracio de Catalunya més important l'any 2014, son el Regne Unit (16%), Alemanya (14%) i Estats Units d'América (14%). Entre casals , centres, associacions i altres organismes, la Secretaria de Cooperacio Exterior de la Generalitat de Catalunya va reconeixer oficialment ( l'any 2004) l'activitat de 118 comunitats catalanes de l'exterior.

Les subvencions que la Generalitat destina l'any 2015 a les comunitats exteriors oficialment reconegudes, ascendeixen a 800.000 euros (assolien 2.145.613 euros l'any 2010)

 


 

INFORMACIONS DELS «CATALANS DEL MÓN»

 


Setembre 2015

 

7a Trobada Europea de Comunitats Catalanes al Cercle Català de Madrid

La participació activa amb una xerrada interactiva de Ramon-Ricardo VIDAL Y PLANA sobre fons de projecció d'imatges, el darrer 19 de setembre 2015, en l'àmbit del programa oficial de la 7a Trobada de Comunitats Catalanes d'Europa, brillantment organitzada pel Cercle Català de Madrid, que va reunir més de 40 representants de Comunitats catalanes arrelades a diferents països d' Europa...i també un representant del Casal Català d'Austràlia.

A més de presentar a la primera part de la xerrada , adreçada als participants a la Trobada, la historia, estructura i vocació de la FATEC, a la segona part , sota el títol de « evolució dels catalans – evolució de la FATEC » Ramon-Ricardo VIDAL Y PLANA va il·lustrar amb gràfics, estadístiques i exemples l'evolució de la nostra societat, i això a nivell de Catalunya, d'Espanya, d'Europa i del mon en general.

 


 

Juliol 2015

 

La ONU es preocupa per l'envelliment de la població

La seu de la ONU a Nova York, acollirà del 13 al 16 de juliol 2015 la sisena reunió del grup de treball de composició oberta sobre l'envelliment. A més dels estats membres de la ONU, hi podran participar les ONG que ho hauran solicitat abans del 25 de maig. Aquest grup de treball va ser establert par l'Assemblea General de la ONU el 21 de desembre 2010 per resolució num. 65/182, amb l'encàrrec de vetllar pels drets de la gent gran.
 

 


Juny 2015

 

Verbena de Sant Joan a Brussel.les

El Casal Català de Brussel.les us espera el dissabte, 20 de juny a les 20.00 h, les 8 del vespre, per celebrar el solstici d'estiu, una de les nits amb més gresca de l'any!

Gaudirem d'un bon bufet de cuina mediterrània, coca, cava, cremat i molta gresca! Per conèixer tots els detalls consulteu: http://casal-catala.us3.list-manage.com/track/click?u=172688f3b1f7d3d8c0f12beb5&id=fe1ca04907&e=47794ccea2

 

1a BICICLETADA del Casal Català de Brussel·les

Diumenge 7 de juny de 2015, el Casal Català de Brussel·les vol celebrar l'arribada del bon temps! I per això us proposa una sortida amb bicicleta per a petits i grans!

Cal portar-vos el menjar per fer tots junts un pícnic a les esplanades del Bois de la Cambre. No és necessària inscripció prèvia, però si voleu consells sobre com llogar una bicicleta i voleu avisar de la vostra participació, escriviu a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

Brussel.les: «Spain, no rule of law?» al Parlament Europeu

El Casal Català de Brussel.les informa que el 2 de juny a les 18.00 h té lloc, a l'auditori Altinero Spinelli del Parlament Europeu la conferència « Spain, no rule of law? » La conferència compta amb les ponències de:

  • Joan VALLVE, ex-eurodiputat del Parlament Europeu
  • Santiago VIDAL, magistrat de l'Audiència Provincial de Barcelona
  • Marc MARSAL, professor de dret de la Universitat de Barcelona

Per confirmar la vostra assistència adreceu un correu electrònic a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o bé a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. (informació: www.casal-catala.be/spainnoruleoflaw)

 


Maig 2015

 

Aplec de colles al barri del Poble Nou de Barcelona

A Barcelona, els comerciants del barri del Poble Nou van organitzar el diumenge 17 de maig un gran aplec de colles sardanistes. Joves de totes les edats van disfrutar amb la música de la cobla. La somrient colla infantil de la plaça Catalunya va emportar-se un dels premis.

 

Conferència a Brussel.les sobre Els jueus catalans

El proper 28 de maig 2015, el Casal Català de Brussel.les organitza, juntament amb el Centre Communautaire Laïc Juif David Susskind,una conferència de Manuel Forcano, autor del llibre "Els jueus catalans». Més informació a: http://www.casal-catala.be/activitats/jueuscatalansca/

 

Primeres conclusions del projecte europeu de telemedicina «Rempark» per monitoritzar la malaltia de Parkinson

La malaltia de Parkinson és avui la segona patologia neurodegenerativa, en nombre de malalts, després de l'Alzheimer.

L'objectiu principal del projecte «Rempark» ha sigut fins ara el conseguir determinar amb precisió l'evolució dels sintomes de la malaltia de Parkinson associats al sistema motor per poder seguir millor la seva progressio i poder adaptar el tractament simtomàtic.

El pressupost del projecte, finançat per la Unió Europea, es d'uns 5 millons d'euros. Hi participen l'Associació Europea de la malaltia de Parkinson i diferents centres de recerca pública i empreses privades d'Espanya, Alemanya, Portugal, Itàlia, Israel, Irlanda i Suècia. Entre ells, la Universitat Politècnica de Catalunya, coordinadora del projecte, l'empresa Telefónica Espanya i la clínica Teknon de Barcelona

 

Les pensions de jubilació a Amèrica llatina

«Anàlisi comparat de les reformes de pensions de jubilacio a Iberoamèrica» és el titol de un seminari organitzat recentment a San José de Costa Rica a càrrec de la «Caja Costarricense del Seguro Social» y de la «Organización Iberoamericana de Seguridad Social» (OISS),amb la participació del «Centro Interamericano de Estudios de Seguridad ocial (CIESS).

L'objectiu ha estat millorar el coneixement sobre aquest tema i compartir experiències entre els diferents països.

Es van analitzar i comparar els sistemes de pensions en general, i en particular de Argentina, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Espanya, Mèxic i Uruguay. Entre les conclusions importants , la necessitat d'un equilibri financer per poguer garantitzar la certesa de una pensió de vellesa a tots els ciutadans al moment de jubilar-se.

Pot saber-ne més descarregant l'estudi "Cómo fortalecer los sistemas de pensiones latinoamericanos"

 

catalans-mon-05 2015-01

 

Casal de Catalunya de Brussel·les, Bélgica

Tast d'olis D.O. Catalunya: el 8 de maig 2015 ,el Casal Català de Brussel·les proposa a la Maison de l'Amérique Latine de Ixelles, una interessant activitat per conèixer i apreciar els olis d'oliva que produïm a Catalunya i aprendre la tècnica del tast d'olis i aprendrem a fer-ne un anàlisi visual, olfactiu, degustatiu i en veure els atributs positius i negatius. (Informació: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.)

 


 Abril 2015

 

Casal de Catalunya de Paris, França

Al històric Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona va tenir lloc recentment l'atorgament dels XXVI premis de l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana per reconèixer la tasca que duen a terme els catalans i catalanòfils «de fora» per difondre arreu de món el coneixement dels Països Catalans i de la cultura catalana.

Un dels 10 premiats va ser l'amic Julià ORTI MESEGUER, nascut el 1935 i resident a França des de 1949, que ha estat 10 anys , del 2004 fins el 2014, el dinàmic President del Casal de Catalunya de París.

Gràcies a la seva acció, el Casal de Catalunya de París ha triplicat el nombre de socis i ha iniciat una profitosa col·laboració amb l'associació «l'Amicale dels Catalans de Paris», que reuneix els catalans francesos. Avui, el Casal de Catalunya de París continua el seu camí sota la guia de una nova Presidenta: l'amiga Montserrat PACHECO. (Informació: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. )

 

catalans-del-mon-01

A la fotografia, Julià ORTI MESSEGER amb la seva esposa (a l'esquerra de la imatge) acompanyats pel responsable de les relacions amb els catalans del món de FATEC: Ramon-Ricard VIDAL Y PLANA amb la seva esposa i llur filla (a la dreta de la imatge), antics membres del Casal de Catalunya de París.