maltractamentGG

 

El proper dia 15 de juny es celebra a tot el mon el “Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament en la Vellesa”.

Durant aquests mesos que ha durat el confinament, son moltes les noticies que s’han publicat sobre la violència de gènere, però molt poc s’ha parlat sobre els maltractaments de la gent gran, al que dona a demostrar que el maltractament de la gent gran passa gairebé inadvertit a tot el món perquè es considera un assumpte essencialment privat. Des de FATEC i des de fa molt de temps que lluitem per la prevenció, la visualització i l’eliminació d’aquest fenomen.

Volem manifestar que:

  • Encara que es desconeix la magnitud del maltractament de la gent gran, la seva importància social i moral és indiscutible. Aquest problema requereix una resposta mundial multifacètica que se centri en la protecció dels drets de les persones d'edat, ja que tenint en compte l’increment de l’esperança de vida i l’envelliment de la població es preveu que el nombre de casos de maltractament de persones grans vagi en augment.

  • Volem fer ressó de la demanda de l’Organització Mundial de la Salut que va fer a les Nacions Unides a que tots els estats incorporin en els seus programes d’acció sobre els principis d’independència, participació, cura, autorealització i dignitat de les persones grans.

  • Volem sensibilitzar a la societat en general i de totes les edats, de que el maltractament és pot produir tant en el àmbit familiar o domèstic com en Centres Institucionals o socials, que és una realitat oculta i que exigeix respostes i, per tant, demanem la implicació de tothom per reclamar més i millors solucions, per que no pot ser que un 90% de les víctimes no ho denuncien i quasi el 50% no ho fan per por.

  • Volem animar a les persones que pateixin algun tipus de maltractament o abús ja sigui psicològic, econòmic, de desatenció, físic o d’abús sexual, que ho denunciïn, també si en tenen constància o sospita que ho facin els familiars, amics o veïns. La policia, la fiscalia o els serveis socials son les vies per poder ajudar a una persona que per les seves condicions està en la majoria dels casos totalment indefensa.

Conscients de la dificultat que pot comportar en molts casos fer una denuncia, des de FATEC volem ajudar a fer-ho i per això en el portal www.fatec.cat trobaran una pastilla a on, de forma completament anònima, es pot fer una denuncia a la Fiscalia de Catalunya.

Però per sobre de tot demanem i reclamem oficines i organismes d’atenció a les persones grans maltractades i que es dissenyin politiques globals i transversals per fer front a aquesta xacra.

Veure el manifest en el document adjunt aquí