DiaGentGran 2020

 

Com cada any el dia 1 d’octubre se celebra el Dia Internacional de les Persones Grans que des de fa 30 anys l’Organització de les Nacions Unides va designar aquest dia per rendir homenatge i donar visibilitat a les persones grans.

Aquest, és i ha estat un any excepcional on afrontem aquesta celebració amb una reflexió sobre l’impacte i l’afectació que la pandèmia COVID-19 ha colpit de forma desproporcionada a les persones grans, i s’ha acarnissat de forma cruel cap als més febles, hem pogut veure que són molts els que ens han deixat sense tenir l’oportunitat de ser portats a l’hospital.

En molts casos a l’hora del traspàs sense poder rebre l’acompanyament del essers estimats. També s’ha posat de relleu la manca de recursos i de consideració per part de totes les administracions per imaginar i dissenyar el món en el que tenim dret a viure els més grans.

Des de FATEC volem denunciar els casos de negligència i la mala gestió a les necessitats de la gent gran així com la percepció de violacions de drets humans, que ha donat peu a comentaris discriminatoris i en molts casos un discurs pertorbador que qüestiona la contribució de les persones grans a la societat.

Durant el període de confinament, aquest virus s’ha venut i s’ha tergiversat com un problema més propi i més centrat en les persones d’edat avançada i amb patologies prèvies i també associant la vellesa, a la ineptitud, la malaltia, a la improductivitat, la dependència, donant per fet que els grans som merament uns consumidors de serveis. La letalitat i la tragèdia que ha afectat a les residencies és la punta de l’iceberg que ha destapat una realitat que ens hauria com a mínim d’alarmar.

Volem aprofitar aquesta Diada per reivindicar politiques que abordin el compliment dels drets humans de les persones grans, que permetin mantenir i promoure la igualtat dels grans amb tots els altres conciutadans, ja que el fet d’envellir no disminueix la dignitat inherent ni els drets fonamentals de la persona i en conseqüència cal adaptar les polítiques a les necessitats d’una població envellida.