El 20 de gener 2017, a la seu de les institucions europees a Barcelona s’ha organitzat la jornada “Una Europa amb valors” en la que s’ha debatut sobre la crisi dels valors europeus, propostes per pal·liar l’allunyament dels ciutadans vers el projecte europeu i el paper de la societat civil per construir una Europa amb valors.

En la primera part de l’acte el periodista Toni Aira va conversar amb l’eurodiputat Francesc Gambús en la que és va debatre com pot ser la nova Unió Europea desprès del Brexit, i les relacions amb EEUU, Rússia i Xina entre altres. L’eurodiputat va comentar de que s’ha de recuperar els valors pel que és va crear la UE com a projecte de pau, benestar i de creixement, defensant que cal caminar cap una Europa amb lideratges més definits, uns valors sòlids i respecte a les llibertats, perquè tots els estats membres és posin a treballar junts per solucionar problemàtiques com: la crisi econòmica, la dels refugiats, energia, etc. Va explicar que si hi hagués unes polítiques comunes, és podria respondre millor les expectatives dels europeus.

Les entitats socials han estat les protagonistes de la segona part de la jornada, presentada i moderada pel president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer.
El vicepresident de la Taula del Tercer Sector, Enric Morist, ha demanat treballar per “l’equitat i la igualtat social” a través de polítiques europees i fomentar “el voluntariat i la mobilització social de les persones que no tenen veu”. Morist també ha parlat de la crisi dels refugiats i la percepció social que es té: “hem de construir el relat a favor dels refugiats i guanyar la batalla de les idees. Ens estem jugant el futur de la UE”.

El president de Comitè català de representants de persones amb discapacitat (COCARMI), Antonio Guillén, ha apostat per “recuperar la confiança de la ciutadania a través dels valors europeus per donar resposta a les necessitats dels ciutadans” i ha destacat que “cal preservar aquests valors per reforçar una societat més cohesionada i en igualtat de condicions”.

El president de la Federació de la gent gran de Catalunya (FATEC), Josep Carné, ha exposat que ens calen polítiques europees per a “l’envelliment actiu i socialment productiu, per la solidaritat intergeneracional, per l’empoderament de la gent gran i per fomentar el voluntariat”. També va demanar més involucració de la UE, per garantir el drets humans i la igualtat de la gent gran per evitar la discriminació per edat; que és posi fi ala política de retallades que redueixin les prestacions socials, i que les solucions econòmiques dels estats no impactin directament als més vulnerables com som la gent gran.

El representant de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), David Trepat, ha qüestionat “on queden avui els valors europeus”, ja que creu que en molts àmbits s’hagués pogut fer més pels ciutadans. “Els joves hem de creure en el projecte europeu, perquè ens aporta coses bones com l’Erasmus”, ha dit, però ha recalcat que “cal treballar per tornar-nos a sentir implicats amb el projecte, necessitem més informació sobre el que fa la UE i el que és competència seva o no”.

L’eurodiputat català Francesc Gambús s’ha compromès a fer arribar les reivindicacions de les entitats socials a les institucions europees i ha anunciat un cicle de conferències per tractar específicament les polítiques europees que afecten col·lectius com la gent gran, els joves i els discapacitats.

 

jornada ue 02

 

jornada ue 01