La FATEC, el passat 20 d’abril de 2018, va rebre la visita de FIAPA (Fédération Internationale des Associations de Personnes Âgées) per compartir experiències en les accions que duen a terme en la defensa dels drets de la gent gran.

A la reunió van assistir el president de la FIAPA, el Dr. Alain Koskas, i la Directora de la federació francòfona, Sra. Maria Bailleul acompanyats ambdós pel Director de Relacions Internacionals i Institucionals de l’ICEB (International Center for Entrepreneurs in Barcelona). Es van reunir amb el president de la FATEC, Josep Carné, així com amb Mario Cugat, del gabinet d’estudis, i Dolors Abella, gerent de l’entitat.

A la reunió es va fer un ampli repàs a diversos assumptes que afecten les persones grans a Europa i a la resta del món. El Dr. Koskas va fer un resum de les activitats en què treballen actualment, presentant el seu últim treball sobre maltractament financer, realitzat amb dades de la República Francesa. Aquest estudi el van presentar al govern francès, del qual van obtenir el compromís de prendre mesures per fer front a la situació.

A banda de debatre sobre el maltractament financer també com a problema ocult en les famílies de Catalunya, es van tractar temes preocupants del país, especialment en el que afecta a la garantia de les pensions. Així, es va parlar sobre la robotització industrial, que cada cop s’implanta més i no cotitza ni paga impostos, i la problemàtica de l’atur, especialment el juvenil, que tant afecta el futur de les pensions. La FATEC va remarcar la seva aposta per l’intercanvi intergeneracional d’informacions i preocupacions, treballant temes conjuntament amb el Consell Nacional de Joventut.

Finalment es va acordar l’intercanvi de documentació entre ambdues entitats, participant i treballant conjuntament en els diversos temes que tracten, particularment el problema del maltractament, i accedint a les mesures que està prenent cada país per tenir més informació per afrontar el problema

La FIAPA, amb més presència als països de parla francòfona, està expandint-se i creixent per altres continents, seguint el desenvolupament de l’envelliment de la població i la situació de la gent gran. Té una marcada influència i activitat, participant en organismes mundials com l’ONU, l’OMS o la UE. La FIAPA aconsegueix així influir a nivell internacional, fent que s’escoltin les seves propostes i introduint-les als documents de treball d’organitzacions mundials, tenint presència representativa en l’ampli univers dels drets de la gent gran. La FATEC va ser cofundadora de la FIAPA, essent membre durant molt temps del seu Consell d’Administració.

 

reunio fiapa 01

 

 

reunio fiapa 02